Hvordan kan videnskaben hjælpe Danmark til VM-guld?
Og det var Danmark, og det var Danmark. Olé, olé, olé!
Til dem, der ikke allerede har fejret det i dagevis med klaphatte, spillertrøjer og flag på kinderne, kommer vi lige med en servicemeddelelse:
Danmark er videre til ottende-delsfinalen i VM i herrefodbold!
Og det er ikke bare os på redaktionen, der er vilde med fodbold, forskerne er det også. Faktisk så meget at der er kommet langt mere forskning i boldspillet end hidtil.
»Nu til dags har alle spillerne GPS-målere og pulsmålere, og man spørger også, hvordan de selv føler belastningen. Det handler ikke længere om hele holdet, men om den enkelte spiller,« fortæller Jens Bangsbo (ja, ham fra Kastrups Boldklub i 80'erne), der er professor og centerleder på Center for Holdspil og Sundhed på Københavns Universitet.
I denne uge har vi også hevet fat i Peter Krustrup, professor og forskningsleder på Institut for Idræt og Biomekanik på Syddansk Universitet, Thomas Bull Andersen, lektor på Institut for Folkesundhed på Aarhus Universitet, og Søren Bennike, projektleder for Forskning og Viden i Dansk Boldspil-Union.
De fortæller om den optimale taktik, restitutionstid, og hvorfor ‘tåhyleren’ kan være et effektivt våben i straffesparksfeltet.
Medvirkende:
- Jens Bangsbo, professor og centerleder på Center for Holdspil og Sundhed på Københavns Universitet
- Peter Krustrup, professor og forskningsleder på Institut for Idræt og Biomekanik på Syddansk Universitet
- Thomas Bull Andersen, lektor på Institut for Folkesundhed på Aarhus Universitet
- Søren Bennike, projektleder for Forskning og Viden i Dansk Boldspil-Union
- Jonas Salomonsen, nyhedsredaktør på Videnskab.dk
Redaktion: Jonas Salomonsen og Jais Baggestrøm Koch
Musik: Jais Baggestrøm Koch
Links: