Er frikadeller og hakkebøffer = dansk madkultur?

Season 4, Episode 69,   Oct 19, 2021, 07:00 AM

Dilemmaet i supermarkedet er en podcastserie om bæredygtig kost. I podcastseriens fire episoder har vi forskellige forskere i studiet, som gør os klogere på vores nuværende fødevaresystemer, og hvorfor de ikke er bæredygtige. 

Serien skal give dig som forbruger gode tips og tricks til at spise mere bæredygtigt.

Ordet bæredygtighed er blevet hverdagskost, ikke mindst når vi handler ind. Men hvad betyder det egentlig?

Det fortæller professor Michael Hauschild fra DTU om i denne podcast. Første gang ordet bæredygtighed blev defineret var af FN i den såkaldt Brundtlandrapport fra 1987.

Her defineres bæredygtighed sådan her: “Nuværende generationer skal opfylde deres behov på en måde så fremtidige generationers mulighed for at opfylde deres behov ikke sættes over styr.”

I Michael Hauschilds øjne handler bæredygtig kost derfor om, at vi producerer vores fødevarer på en måde, så vi ikke overskrider plantens grænser for, hvad den kan klare og på den måde sætter klimaet og miljøet over styr.

For hvis klimasystemet bringes ud af kontrol, kan fremtidige generationer med stor sikkerhed ikke opfylde deres behov på samme måde, som vi kan i dag.

Men i forhold til lige præcis vores kost er, der måske også nogle andre parametre, der er vigtige.

FN’s landbrugsorganisation FAO definerer en bæredygtig kost, som at kosten skal være økonomisk tilgængelig, ernæringsmæssigt tilstrækkelig, kulturelt acceptabel og produceret så den skåner miljøet.

Hvis bliver bedt om at spise noget, som ikke er kulturelt acceptabelt i Danmark - for eksempel græshopper - så er det ikke bæredygtigt, for så vil vi formentlig ikke spise det.

Men hvad vil det sige, at en kost er kulturelt acceptabel. Det fortæller ph.d. og madkulturforsker Jonatan Leer fra Professionshøjskolen Absalon. Og han punkterer også myten om, at det er en særlig dansk madkultur at spise masser af kød.

Lyt med og bliv klogere på, hvad bæredygtighed faktisk betyder, og hvad du selv kan gøre, for at spise lidt mere bæredygtigt.

Dilemmaet i supermarkedet er sponsoreret af og lavet i samarbejde med Landbrug & Fødevarer og Mejeriforeningen.

Medvirkende: 
  • Michael Zwicky Hauschild, professor, DTU
  • Jonatan Leer,  ph.d. og madkulturforsker, Professionshøjskolen Absalon

Vært, tilrettelæggelse og research: Marie Barse

Teknik: Kristian Højgaard Nielsen

Musik: Jais Baggestrøm Koch