Den glemte lungesygdom: Tuberkulose dræber – stadig – millioner

Season 6, Episode 1,   Sep 06, 2022, 04:00 AM

10 millioner mennesker får hvert år tuberkulose, og af dem dør 1,5 millioner. 
Det er på trods af, at vi i over hundrede år har haft en vaccine mod tuberkulose. 

Derfor vil ph.d. i infektionsimmunologi, Rasmus Skaarup Mortensen, og hans kolleger nu forsøge at lave en ny vaccine og én gang for alle udrydde tuberkulose. 

Det er dog ikke så ligetil – og det er immunforsvarets skyld. 

Når kroppen angribes af tuberkulose, danner den en såkaldt granolom-struktur om de inficerede celler for at beskytte resten af kroppen fra også at blive inficeret. 

Og her har vi problemet. For det gør det også utroligt svært at få bugt med de her bakterier inden i granolomet, fortæller Rasmus Mortensen i podcasten. 

Det skyldes, at kroppens T-celler ikke kan få kontakt med de inficerede celler inderst i granolomet. Det er den kontakt forskningsenheden håber at kunne etablere, og derved give immunforsvaret adgang til at dræbe tuberkulosebakterierne. 

»Vi ønsker at åbne en slags bagdør for de her T-celler,« forklarer Rasmus Skaarup Mortensen, og fremhæver at de allerede har haft held med en del af processen i deres dyreforsøg. 

Her har de nemlig fundet en type T-celle, der kan ommøblere selve granolom-strukturen. Det er lovende takter.

Lyt med og blive klogere på, hvordan forskerne kan komme i mål med deres vaccine, hvorfor dét er virkelig gode nyheder for kampen mod kræft – og ikke mindst, hvad ligheden mellem et granolom og Ferrero Rocher-chokolade er.


Podcasten er produceret af Videnskab.dk for Danmarks Frie Forskningsfond.

Medvirkende: 
  • Rasmus Skaarup Mortensen, ph.d. i infektionsimmunologi ved Statens Serum Institut
Produceret af: Peter Ørbæk

Musik: Jais Baggestrøm Koch