Psilocybin kan være nøglen til hjernens låste mønstre. - Neurobiologisk forskning i psykedelika

Season 1, Episode 16,   Oct 03, 2022, 04:30 AM

Planter med psykedeliske egenskaber er blevet brugt til spirituelle og helende ritualer i flere tusinde år. Mange mennesker, der har har haft oplevelser med psykedeliske stoffer, beskriver det som en følelse af meningsfuldhed, universel kærlighed, eller som en oplevelse af at være barn igen, men psykedeliske stoffer forbindes også med psykoser og spontane selvmord.

Efter at forskningen i psykedeliske stoffer længe har været ulovlig, er der, gennem de sidste årtier, blevet åbnet op for det igen, og det er der kommet nogle bemærkelsesværdig positive resultater ud af. 
Resultaterne peger på at, psykedeliske stoffer kan have gavnlige effekter på en lang række psykiske lidelser som behandlingsresistent depression, OCD, angst, spiseforstyrrelser og alkoholisme, og lige nu rykker feltet virkelig stærkt fremad.

I Danmark forskes der, på Rigshospitalet, i psilocybin, som er det aktive stof i psykedeliske svampe. En række frivillige forsøgspersoner er blevet hjernescannet både, før, under og efter en 6-8 timer lang psilocybin session, hvilket har gjort det muligt at undersøge stoffets effekter på hjernen. Ved at sammenholde hjernescanningerne med forsøgspersonernes subjektive oplevelser, har forskerne fået et utrolig interessant indblik i, hvordan psilocybin påvirker hjernen både under sessionen og tre måneder efter.

En af dem der står bag forskningen er Dea Siggaard Stenbæk, og i denne episode af Lyden af Videnskab vil hun tage os med ind i den psykedeliske forskningsverden. 

Podcasten er støttet af Novo Nordisk Fonden

Medvirkende: Dea Siggaard Stenbæk, Lektor på Institut for Psykologi, Københavns Universitet og Seniorforsker i Neurovidenskab på Rigshospitalet.

Journalist, tilrettelægger og producer: Sofie Hjorth 
Musik komponist: Hjalte Bested Hjorth
Hjemmeside og Grafisk design: Sara Laub 
Episode billed: "Turn the light on" af Steve Griffith